Cogitor

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vianočný výpredaj dobrej nálady

Každý deň budú vraj Vianoce....

O čom sú každoročné sviatky Vianoc?  Sú naozaj o hodnotách a o rodine? Je to čas kedy sa všetci milujeme a zabúdame na spory?

Hádam sa mýlim ak tvrdím že Vianoce sú v dnešnej dobe len marketingový ťah ktorý nás ma obrať o peniaze a nervy? Všade sa dajú vidieť vianočné ozdoby, blikačky, svetielka a iné blbosti ktoré bezpochyby patria k Vianociam ale panuje vo vzduchu vianočná nálada alebo stres s toho čo komu kúpiť a koľko minúť?

Keď som bol menší vnímal som Vianoce veľmi dobre, však pre mňa to znamenalo kopu darčekov ktoré mi nosil ten záhadný pán v plášti z bradou.

Ale o čom sú Vianoce pre ľudí ktorí už vyrástli s toho že tu nejaký Ježiško je a nosí darčeky?

 

Už od Októbra nám začínajú vymývať mozgy neustále vysielajúcimi reklamami na vianočnú pohodu, náladu, pokoj, lásku a radosť a občas nezabudnú pripomenúť aby ste nezabudli využiť novú ponuku na najlepší paušál za jednu korunu, resp. dnešné euro.

Samozrejme v každej reklame nezabudnú ukazovať tony a metre bieleho prášku identického z naozajským snehom.

O tom ako si máme pomáhať a mať sa v láske kecajú samozrejme všetky najväčšie korporácie ktoré nás kŕmia ich ponukami, reklamami a akciami, až pokým od tej prežranosti praskáme.

Samozrejme fakt, že väčšina z nás sa so svojimi blízkymi nevidí celý rok a potom ideme pokupovať materiálne hovadiny akoby sme mali neobmedzený zdroj peňazí a šups, utratíme celé výplaty, dôchodky, výpalné atď. Však sa zasa rok neuvidíme a to že si ani nezavoláme je snáď irelevantné, veď si niečo navzájom pokupujeme a ani sa nemusíme rozprávať alebo vidieť.

 

A tí jediní ktorí si niečo „hodnotné“ z Vianoc odnášajú sú všetci tí mesiáši, proroci a samaritáni ktorí žijú z nášho utrácania na veciach, ktoré by sme snáď za normálu ani nekúpili.

Osobne si myslím že celé sviatky Vianoc sú úplne na nič. Žiadne hodnoty sa už neuchovávajú a jediné čo nám po sviatkoch ostane, je znížené sebavedomie zo zvýšeného cholesterolu s tých všetkých fritovaných a mastných jedál ktoré sme požrali ako africké deti.

Mali by sme sa skôr správať tak, aby sme nemuseli len cez sviatok Vianočný naprávať naše chyby a byť z ľuďmi ktorých údajne ľúbime ale aby sme sa mali tak radi, že vianoce by boli naprosto nepotrebné. Kto nesúhlasí, nemá prečo sláviť Vianoce lebo aj tak nič neslávi. Ja s tým napríklad nesúhlasím a priznávam že by som niekedy kľudne aj celé desaťročia nemusel vídavať tie indivídua ktoré mi celé sviatky nedajú pokoj J

 

Čím skorej si uvedomíme že sviatky bez hodnôt sú úplne na nič, tým skorej prídeme na to že sa dá sláviť celý rok každý moment 365 dní v roku.

Mal by som napísať ešte niečo múdre ale trošku mi škŕka v bruchu takže asi to tu ukončím a idem si dať nejakú čokoládovú vianočnú pralinku. Mňam!

 

Šťastné a veselé!


Po ceste | stály odkaz

Komentáre

  1. máš ty pravdu velikú,
    posledné roky cítim ten nátlak a chytám z toho paniku...už sa mi ani nechce vyzdobovať dom, lebo tých čačiek je všade toľko, že sa mi žiada to poňať skromnejšie...lenže prídem k iným na návštevu, všade sa to blýska, no čo by povedali na nás...horor, tlaky jak hovado...ale určite si vživote nestrčím na chalupu tých lezúcich červených magorov!!!...šťastné aj tebe...:-)
    publikované: 09.12.2009 23:21:30 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  2. ako zmenit
    tento materialny marazmus na duchovnejsi svet?este aj cez tie sviatky-ci pred nimi -sme neslobodni-otroci doby..
    publikované: 09.01.2010 20:58:54 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Vianocna nakupna hysteria
    Uz davno som ich prekukol. Myslim obchodnikov. Behanie po obchodoch, kupovanie veci, ktore v skkutocnosti nepotrebujeme a vobec - cely ten sibnuty kolotoc posledne roky uplne ignorujem. Odmenou mi je vnutorna pohoda pocas celeho Adventu. Ludi, ktorych mam rad, viem potesit aj pocas roka. Kiez by som na to prisiel skor, nez teraz (na stare kolena ;-)
    publikované: 26.01.2010 18:54:43 | autor: Kiko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014