Cogitor

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Hudba ktorá mi nôti

Kto z nás si ju nezamiluje....
Hudba, ah ako milujem hudbu. Každý môže povedať že má rád hudbu alebo že by bez nej nemohol žiť, no u mňa to všetko platí 10 násobne viac. Hudba je niečo neopísateľné a preto ani neviem kde začať. Teraz, keď píšem tieto slová, počúvam najkrajšiu hudbu na celom šírom svete a cítim sa ako v extáze, ako v nebi alebo po najlepšom orgazme, aký sa dá docieliť. Nemusím drogovať, veriť v boha, ani sa milovať. Keď sa spustí hudba ktorú milujem, moje telo sa zmení na nehybnú formu života alebo na dušu samotnú, neviem ako to vysvetliť.

Pri hudbe sa cítim byť niečo viac. Po tele sa mi plazia hlasné tóny, ktoré mi pri väčšine prípadoch spôsobujú husiu kožu alebo až mráz, ktorý nie je od strachu ale od tej dokonalosti a krásy. Milujem hudbu, ktorá sa napojí na moju náladu a vedie ma na nekonečnú cestu krásy. Hudba, pri ktorej sedím a mám pocit, že padám do nekonečna alebo, že dokážem ešte viac je pre mňa to najdôležitejšie čo môže byť. Hudba sa síce nedá listovať ani pozerať ale dá sa cítiť a kto ju nechá vojsť do seba, stáva sa odmenený pohladením ktoré sa nedá opísať. Možno to všetko znie tak strašne gýčovo ale kto hudbu vníma viac ako počuje, vie o čom hovorím.

Žiaľ som sa nikdy v živote nevenoval hudbe z hľadiska tvorby alebo produkcie a neviem ako by mi to šlo, nikdy som to neskúšal čo ma nesmierne mrzí a zároveň hnevá. Nehovorím žeby som nechcel ale bojím sa, že aj napriek všetkým sladkým rečičkám o nikdy nekončiacich možnostiach je pre mňa už naozaj neskoro. V ničom nevynikám, nemám doma na policiach medaily ani ocenenia a nikdy som v ničom nebol perfektný ale myslím si že aj napriek tomu všetkému mám úžasný dar, ktorý možno prekonáva všetky ostatné a to zmysel pre hudbu, jej chápanie. Keď počujem pieseň ktorá patrí medzi moje lahôdky, dokážem cítiť jej najslabšie tóny a vžiť sa do situácie ktorá sprevádzala jej vznik. Možno to dokážete aj vy, neviem. Chcem ostať v tom, že aspoň toto mi ide. Pri obľúbenej hudbe sa stávam čím chcem a moje sny sa stávajú aspoň na okamih skutočnosťou.

 Je jedno či počúvam tvrdú hudbu alebo jemnú uspávanku, jednoducho buď skáčem od radosti alebo sa od radosti vznášam a relaxujem. Hudba nie je len pesnička, téma alebo interprét. Hudba je predovšetkým umenie, ktoré sa nedá iným, než umeleckým okom (sluchom) vnímať a cítiť. Je to liek alebo jedlo pre dušu, dokáže čas stopnúť alebo naopak posunúť ďalej, dokáže vybaviť spomienky na momenty lepšie ako denník. Existuje výpoveď židov, ktorí prežili pobyt v koncentračných táboroch spomínajúc na chvíle, kedy umierali od hladu a mali len malú šancu na prežitie ale tvrdiac, že keby nepočúvali hudbu ktorá bola vo väčšine schválená od dozorcov, určite by umreli. Jeden ktorý takto prežil sa vyjadril úžasnými slovami. „Keď sme počúvali hudbu, zabúdali sme na hlad akoby tá hudba bola formou potravy, ktovie, možno človek ani nemusí jesť, stačí ak konzumuje tú najkrásnejšiu vec na svete a tou je hudba“.

Človek môže starnúť a zabúdať na momenty ktoré prežil ale hudba mu ich vždy pripomenie a myslím si, že dokým tu hudba bude, do vtedy je šanca že ľudia budú šťastní, aj napriek všetkým tragickým i ťažkým nástrahám života samotného. Hudbu treba šľachtiť a nenechávať zapadnúť prachom ale taktiež ju nesmieme ničiť dnešným komerčným prerábaním a „vylepšovaním“. Taktiež nesmieme hudbu prispôsobovať dnešnej skazenej dobe, skôr treba nechať hudbu aby pomohla nám a my mohli pomáhať svetu, vylepšiť ho a otvárať brány novým nádejam.

 Ako som teda spomenul, hudba je umenie, liek, zmysel, oddych. Každý si to nazve po svojom ale pre mňa je hudba jednoducho život. Ak hudbu nepočúvam tak si ju spievam a ak som na verejnosti tak sa zamýšľam a v duchu ju počúvam dookola a do nekonečna. Je jedno či ste osamelý alebo smutný, nespokojný alebo nešťastný. Kto nechá hudbu vojsť do seba stáva sa automaticky „nakŕmeným“ a aspoň po dobu počúvania sa môže cítiť spokojný a neosamelý...

Ďakujem hudba, že si bola so mnou, keď nikto iný nebol..

v mojom pruhu | stály odkaz

Komentáre

  1. veru áno,
    obohacuje, povznáša, vyvoláva šťastie, lieči a hlavne, utužuje kolektívy
    publikované: 28.01.2010 19:41:26 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. PEKNE PEKNE
    Hovoríš mi z duše, hudbu milujem už od svojej puberty a tá sa datuje ešte do obdobia, keď bol líder Nirvany medzi živými. Keď si zaspomínam na to obdobie, bez internetu, mobilu, keď ma dokázal zaujať iba chlapec s dlhými vlasmi a bez flanelovej košele som nevyšla ani na ulicu, tak pri tých spomienkach ma mrazí po celom tele. A je fajn, že aj súčasná hudba má čo ponúknuť.
    publikované: 28.01.2010 20:38:56 | autor: EMA V. (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Tá súčasná hudba síce má čo ponáknuť
    ale v skutočnosti sa už väčšina dnešnej hudby produkuje len kvôli peniazom a popularite. Texty vo väčšine prípadoch nie sú o ničom inom než o chľastaní, sexovaní a party...kde sú tie časy kedy frčali songy ako "Imagine" alebo vám určite známa "come as you are"
    publikované: 28.01.2010 20:48:22 | autor: Cinamonikos (e-mail, web, autorizovaný)
  4. OK
    S tým súhlasím, hlavne rádiá sú plné hudby, ktorá je vykalkulovaná, nejde z nej žiadna energia a nezanecháva žiaden pocit.Toho dobrého je skutočne pomenej, ale mne sa zatiaľ stále darí objaviť niečo, čo ma chytí za srdce.
    publikované: 28.01.2010 21:50:41 | autor: EMA V. (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. som rada,ze som si precitala
    tento clanok,myslim,ze si skvele vyjadril,co moze hudba znamenat.mas velky cit pre hudbu,myslim,ze budes lutovat,ak citis,ze s nou dokazes robit viac,ako ju len pocuvat a vnimat,mal by si to skusit,aspon urobit pokus,niekolko pokusov...
    "Teraz keď píšem tieto slová počúvam najkrajšiu hudbu na celom šírom svete",povedz,co si pocuval,ked si toto pisal?
    publikované: 28.01.2010 22:51:09 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  6. bonnie
    To aj mňa zaujíma. Veľmi by som chcel počuť najkrajšiu hudbu na svete.
    publikované: 29.01.2010 12:16:31 | autor: kajovsky (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Cogitor
    Prezraď nám najkrajšiu hudbu na celom svete.Aj ja mám rád hudbu.
    publikované: 29.01.2010 12:28:57 | autor: kajovsky (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Cogitor:)
    dobre sa čítajú tvoje nadšené slová o hudbe , súhlasím
    s tebou hudba je niečo , čo vie dávať neskutočne veľa, ktoré so slovami sa nedajú ani opísať, ale nesúhlasí s tou jedinou vetou čo tu píšeš .
    "Hudba je predovšetkým umenie ktoré sa nedá iným než umeleckým okom (sluchom) vnímať a cítiť. "

    Hudba sa dotkne každého , aj toho kto nemá ani tušenie o umelecké vnímanie . Myslím tu na vznik hudby, na prekrásne ľudové piesne , ktoré sú základom všetkého čo sa týka hudby .
    publikované: 29.01.2010 14:06:53 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Najkrajšia hudba na svete
    Keď vám prezradím moju najkrajšiu hudbu na svete, musel by som tu vypísať všetky možné tituly a názvy čo je nemožné. Každý má svoju "najkrajšiu hudbu" na svete sám. No ale predsa priznávam že pri písaní tohto článku som sa započúval do jednej Mobyho výberovky
    publikované: 30.01.2010 11:03:38 | autor: Cinamonikos (e-mail, web, autorizovaný)
  10. IRIS
    je možné že to tak nie je, zatiaľ som počul najviac názorov na hudbu od umelcov. No predsa si stojím za svojim že hudba je umenie
    publikované: 30.01.2010 11:06:03 | autor: Cinamonikos (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014